Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Google
5 stjerner på Facebook
BLOG

Hvad koster en varmepumpe i drift?

Skrevet d. 21. februar 2023

af Lasse Damgaard

Hvad koster en varmepumpe i drift?

Det kan være omkostningstungt at holde varmen i huset samt sikre det varme brugsvand. Men varmeregningen afhænger naturligvis af, hvilken varmekilde du har. En af de billigste varmekilder på markedet er en varmepumpe – læs med her for at se, hvad en varmepumpe koster i drift.

En varmepumpe er kendt for at være meget energieffektiv. Det betyder, at den producerer flere kWh pr. kWh, der tilføres. Det er en af grundene til, at en varmepumpe er en af de billigste varmekilder på markedet. Hvis du opvarmer din bolig med gas eller olie, kan du spare over 10.000 kr. på varmeregningen ved at udskifte fyret med en luft til vand-varmepumpe.

Det er svært at sætte et nøjagtigt tal på, hvad en varmepumpe koster i drift, for det afhænger af flere faktorer. Det har blandt andet betydning, hvor godt din bolig er isoleret, og hvor stort varmebehov du har, ligesom størrelsen på boligen samt varmepumpens energimærkning spiller en rolle.

Dertil kommer effekten, som kaldes for SCOP-faktoren, hvor man beregner den årlige varme, der produceres pr. kWh elektricitet. SCOP-faktoren er et af de parametre, vi hos Amalo har kigget på for at finde den ultimative varmepumpe til vores kunder. Valget er faldet på en Panasonic Monoblock, og det valg kan du læse mere om her.

Hvad koster en varmepumpe i drift?

Selvom vi ikke kan angive det præcise antal kroner og øre, en varmepumpe koster i drift, kan vi godt give dig et billede, af hvad du kommer til at spare ved at udskifte dit gas-, olie- eller pillefyr med en varmepumpe.

Vi har nemlig udviklet et digitalt værktøj, hvor du på et øjeblik kan se, hvor meget mindre din varmeregning bliver, når du vinker farvel til din nuværende varmekilde og hilser goddag til en luft til vand-varmepumpe. Alt, det kræver, er, at du indtaster din adresse i vores beregner, som du finder her, og så finder du den omtrentlige besparelse sort på hvidt. 

Hvis vi flyver op i helikopterperspektiv og ser på det årlige forbrug i et gennemsnitligt hus på 130 kvadratmeter med luft til vand-varmepumpe, vil det tal være på 5.746 kWh. Dermed bliver den årlige pris – inklusive varmt brugsvand – knap 11.000 kr.

Er der tale om en luft til vand-varmepumpe, som varmer op ved hjælp af gulvvarme, er forbruget på kun 4.469 kWh årligt til en pris, der er 2.500 kr. lavere end en varmepumpe uden gulvvarme.

Energieffektiv og bæredygtig varmekilde

Det er naturligvis en fordel, at en luft til vand-varmepumpe er en relativt billig varmekilde. Dertil kommer som nævnt også, at varmepumpen er energieffektiv, fordi den udnytter den tilførte mængde strøm så godt. Samtidig kan en varmepumpe også pynte sig med fjer i hatten på grund af det bæredygtige element.

En varmepumpe bruger nemlig kun strøm, som er grøn, de dage hvor vi får strøm fra enten vind og/eller sol. Dermed bruger den langt mindre CO2 i sammenligning med fossile brændstoffer som olie og gas. Så foruden det faktum, at varmepumpen er billig i drift, følger der andre gode fordele med at være varmepumpeejer.

Ovenstående beregninger er fra 2022. Vær opmærksom på, at priser og forhold ændrer sig løbende, så denne artikel baserer sig på et øjebliksbillede. 

Ønsker du vores hjælp til en specifik beregning, så udfyld vores tilbudsberegner øverst på siden, og modtag et uforpligtende tilbud og besparelsesberegning.

Hvad er fordelen ved en luft til vand-varmepumpe?

En luft til vand-varmepumpe kan både levere varme til dine radiatorer og/eller gulvvarme, og derudover får du varmt vand i vandhanen og i bruseren – og så er en varmepumpe desuden miljøvenlig.

Hvad koster det at have en varmepumpe kørende?

Den årlige pris på at have en varmepumpe som varmekilde afhænger af mange faktorer, så som hvor stort dit hjem er, hvor velisoleret det er samt dit varmebehov.

Hvorfor er en varmepumpe så meget billigere i forbrug end gasfyr?

En varmepumpe skal kun bruge strøm for at fungere, og selvom elprisen er steget, er den stadig langt billigere end gaspriserne. Derudover bruger en varmepumpe den strøm, den får tilført, meget energieffektivt.