Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Google
5 stjerner på Facebook
BLOG

Hvad koster en luft til vand-varmepumpe i strøm?

Skrevet d. 1. marts 2023

af Lasse Damgaard

Hvad koster en luft til vand-varmepumpe i strøm?

I en tid, hvor der er meget fokus på elpriser, kan det være rart at vide, hvad en luft til vand-varmepumpe koster i strøm. Det har vi hos Amalo kigget nærmere på her

For en stor del af de danske boligejere, der opvarmer boligen og brugsvandet ved hjælp af gas eller olie, kan det være en meget dyr fornøjelse at betale varmeregningen. Er du en af dem, der overvejer at udskifte fyret til fordel for en varmepumpe, så læs med her, og bliv klogere på, hvor mange penge du skal bruge på strømforbruget.

Men inden vi kigger på, hvad en luft til vand-varmepumpe koster i strøm, er det relevant at forstå, hvordan en varmepumpe virker.

En luft til vand-varmepumpe består af to dele: en indedel og en udedel. Udedelen fungerer ved, at den udvinder varmeenergi fra luften udenfor, som føres ind i dit hjem via varmerør mellem ude- og indedelen. 

Luften føres ind i centralvarmesystemet, hvorfra varmen fordeles i værelserne rundt omkring i huset via radiatorer og/eller gulvvarme. Ved hjælp af en løsning til opvarmning af brugsvandet (såsom en varmeveksler eller en varmtvandsbeholder) får du samtidig varmt vand i hanerne og i brusebadet. 

Hvad koster en luft til vand-varmepumpe i strøm?

Når en varmepumpe skal holde din bolig og dit brugsvand varmt, sker det på en meget energieffektiv måde. En varmepumpe udnytter nemlig effektivt den strøm, den får tilført. I fagsprog taler man om den såkaldte SCOP-faktor.

SCOP-faktoren indikerer, hvor meget varme varmepumpen i gennemsnit producerer om året pr. kWh elektricitet. Som eksempel kan man sige, at en varmepumpe med en SCOP-faktor på 3 kan levere 3 kWh varme for hver kWh el, der tilføres – set i gennemsnit over et år.

Det er forskelligt fra bolig til bolig og fra varmepumpe til varmepumpe, hvor mange kWh der forbruges. Det afhænger blandt andet af boligens isolering, størrelse samt varmepumpens specifikationer. Dog viser nogle beregninger, at en gennemsnitlig bolig på 130 kvadratmeter har et forbrug på ca. 5.746 kWh årligt – og med gulvvarme er forbruget godt 1.000 kWh mindre. 

Hvilken type hus kan have en varmepumpe?

En varmepumpe er en varmekilde, der passer til alle slags hustyper. Du kan således sagtens have en varmepumpe installeret i dit sommerhus, mens varmekilden også passer fint i en murermestervilla.

Det kræver, at der er plads til udedelen, som vi anbefaler, at du vælger at placere op ad huset. Sæt den et sted, som ikke nødvendigvis er dit yndlingsspot, og placér den væk fra soveværelsesvinduet.

LÆS OGSÅ: Tjek om din bolig er egnet til en luft til vand-varmepumpe

Du kan se, hvor meget du kan spare på din varmeregning, ved at bruge få minutter på vores værktøj lige her. Du skal blot indtaste din adresse, så får du den omtrentlige besparelse, du kan opnå ved at udskifte din nuværende varmekilde med en luft til vand-varmepumpe.

Ovenstående beregninger er fra 2022. Vær opmærksom på, at priser og forhold ændrer sig løbende, så denne artikel baserer sig på et øjebliksbillede. 

Ønsker du vores hjælp til en specifik beregning, så udfyld vores tilbudsberegner øverst på siden, og modtag et uforpligtende tilbud og besparelsesberegning.

Hvad betyder det, at en varmepumpe er energieffektiv?

Når vi taler om en energieffektiv varmekilde som en varmepumpe, skyldes det, at en varmepumpe som udgangspunkt er god til at udnytte den el, den får tilført, når den leverer varme.

Hvad er forskellen på en luft til vand-varmepumpe og en luft til luft-varmepumpe?

Den største forskel på en luft til vand- og en luft til luft-varmepumpe er, at en luft til vand-varmepumpe også leverer varmt brugsvand til vandhaner og brusebade.

Hvad koster en luft til vand-varmepumpe i forbrug?

Det afhænger af flere faktorer, når vi skal se på, hvad en luft til vand-varmepumpe koster i forbrug. Blandt andet hvor stort varmebehov du har i din bolig, boligens størrelse samt grad af isolering.