Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Google
5 stjerner på Facebook
BLOG

Farvel håndværkerfradrag. Påvirkes varmepumpeprisen i 2023?

Skrevet d. 23. februar 2023

af Lasse Damgaard

Farvel håndværkerfradrag. Påvirkes varmepumpeprisen i 2023?

Med et snuptag er håndværkerfradraget fjernet. Det skete 1. april 2022, og installation af varmepumper er en af de ydelser, du ikke længere kan få fradrag for. I det følgende dykker vi ned i, hvilken indvirkning det har på prisen af varmepumper.

I en lang årrække har danskerne været vant til, at adskillige ydelser inden for håndværksfagene kunne give fradrag. Men nu er det slut. Der er ikke længere noget fradrag at hente fra BoligJobordningen – også kendt som håndværksydelser. I hvert fald ikke, hvad angår mange af de ydelser, man tidligere har fået fradrag for.

En af de ydelser, som danske boligejere har kunnet få håndværkerfradrag for gennem BoligJobordningen, er installation af varmepumper. 

Men i og med, at ordningen stoppede i foråret 2022, er der ikke længere den type besparelse at hente for de boligejere, der ønsker at få installeret en varmepumpe. Og kan det så overhovedet svare sig at skifte varmekilde?

Valget mellem sort og grøn energikilde

Med de stigende gaspriser, vi ser i øjeblikket, giver det i høj grad mening at udskifte gas- eller oliefyret med en varmepumpe. Ud over at spare penge på opvarmningsformen, er varmepumpen også det grønne valg – den bæredygtige dreng i klassen.

Med en varmepumpe er du rustet til den fremtid, vi går i møde, hvor vores energikilder bør være så miljørigtige som muligt. I hvert fald, hvis vi skal følge den nuværende regerings linje. Derudover ønsker regeringen, at Danmark gør sig fri af russisk gas hurtigst muligt, og derfor arbejdes der på at gøre det billigere for boligejere at låne penge i banken til udskiftning af olie- og gasfyr. 

Og det kan blive relevant for en del danskere. Ifølge Danmarks Statistik har 9,6 procent af de danske husstande centralvarme med oliefyr, mens 17,7 procent har centralvarme med naturgas.

Over halvdelen af boligerne i det danske land er koblet på fjernvarme, nemlig 55,3 procent. Og 5,4 procent bruger varmepumpe. De resterende varmer huset op med elovne, elpaneler eller andre opvarmningsformer.

Farvel til håndværkerfradraget i 2022, goddag til ...?

For de boligejere der allerede har skiftet til en varmepumpe, har der indtil nu været et fradrag at hente via BoligJobordningen. Håndværkerfradraget til installationen af en varmepumpe har selvsagt betydet, at der har været penge at spare.

Nu, hvor fradraget er væk, er muligheden for at spare penge i forbindelse med installationen det også. Eller det skulle man tro, for der er jo stadig et tilskud at hente hos Bygningspuljen, som vi kommer ind på i et senere afsnit.

Men i det samlede billede bør fradrag eller tilskud ikke være tungen på vægtskålen i forhold til dit valg om at investere i en varmepumpe. Valget af varmepumpe som opvarmningskilde til din bolig er stadig en billig og besparende løsning.

Skulle du alligevel være på jagt efter besparelser, kan du som nævnt kigge nærmere på det tilskud, du kan opnå ved Bygningspuljen. Hos Amalo har vi dog ikke hænderne oppe over hovedet, når vi kigger tilskuddet nærmere efter i sømmene. Det skyldes, at der faktisk er gode grunde til at undlade at søge om tilskud.

Tilskud til varmepumpen: Skal, skal ikke?

Et af de aspekter, du bør have for øje, inden du kaster dig over ansøgningsprocessen om tilskud til varmepumpe, er, at tilskuddet ikke er så stort. I hvert fald ikke for de boligejere der bor i et hus med mindre end 150 beboelige kvadratmeter. Det udløser et tilskud på 14.000 kr. til en varmepumpe, der er mærket A++. 

For det andet er den brugsvandsløsning, som langt de fleste af vores kunder foretrækker (Amalo Smart), ikke tilskudsberettiget. Energistyrelsen har nemlig bestemt, at tilskuddet kun tilfalder de varmepumpeløsninger, der har en varmtvandsbeholder installeret.

Sådan en løsning tilbyder vi også hos Amalo (Amalo Kombitank). Denne koster dog 12.500 kr. mere at få installeret end Amalo Smart. Og Selvom Amalo Kombitank er berettiget til tilskud, og det derfor kunne være en god grund til at vælge netop den løsning, synes vi, det er vigtigere at vælge varmepumpeløsning ud fra det behov, I har i husstanden. Vi synes, at tallene taler for sig selv, når vi fortæller, at 9 ud af 10 af vores kunder vælger Amalo Smart.

Derudover er der ingen garanti for tilskud, når du først har sendt ansøgningen af sted. Og ventetiden kan vare op til seks måneder, hvor du i mellemtiden ikke må sætte en installatør i gang. Hvis du har søgt om tilskud, kræver det nemlig et grønt lys om tilsagn til tilskuddet, før du kan igangsætte processen med at få varmepumpen installeret.

Håndværkerfradraget historisk set

Det var i 2011, håndværkerfradraget så dagens lys som en forsøgsordning med inspiration fra Sverige. Siden har ordningen været lukket og genåbnet gentagne gange af flere forskellige regeringer. Da den seneste udmelding om, at håndværkerfradraget ville ophøre, kom, satte det ekstra fut under mange danskeres lyst til at udskifte opvarmningskilden, skriver mediet Energy Supply

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser også, at der er en større og større andel af bygningsarealer rundt om i landet, der bliver varmet op ved hjælp af varmepumper.

Faktisk steg andelen af areal opvarmet med varmepumper med tre millioner kvadratmeter fra 2020 til 2021, og det er en stigning, der ser ud til at fortsætte – også på trods af, at håndværkerfradraget ikke længere er en realitet.

LÆS OGSÅ: Er din bolig egnet til en luft til vand-varmepumpe?

Hvad er et håndværkerfradrag?

Et håndværkerfradrag er et skattefradrag, du tidligere har kunnet opnå, hvis du har haft brug for en service eller ydelse foretaget af håndværkere – som eksempelvis installation af varmepumpe.

Hvornår stoppede håndværkerfradraget i 2022?

Det var ikke længere muligt at søge om håndværkerfradrag, da foråret stod i fuld flor i Danmark i 2022. Nærmere bestemt den 1. april.

Kan det stadig betale sig at købe varmepumpe uden håndværkerfradrag?

Der er stadig mange gode grunde til at udskifte et olie- eller gasfyr og erstatte det med varmepumpe. Med de stigende gaspriser, vi ser i øjeblikket, vil varmepumpen være en besparende investering på sigt, uanset at håndværkerfradraget ikke længere er muligt at opnå.