Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Google
5 stjerner på Facebook
BLOG

Udskiftning af gasfyr til varmepumpe – hvorfor, hvordan og hvor meget?

Skrevet d. 20. februar 2023

af Lasse Damgaard

Udskiftning af gasfyr til varmepumpe – hvorfor, hvordan og hvor meget?

Kan det mon betale sig at udskifte dit gasfyr til fordel for en varmepumpe? Hvad sparer du? Har du overhovedet plads til en varmepumpe? Spørgsmålene kan være mange, når det kommer til udskiftning af gasfyr til varmepumpe. Læs med her, og bliv opdateret på fordele og ulemper.

Det er en stor beslutning at udskifte varmekilden i hjemmet. Derfor er det også vigtigt at tage valget på et velinformeret grundlag. En ting er spekulationer om, hvad omkostningerne mon ligger på, når du vælger at udskifte den gamle varmekilde til fordel for en ny. Noget andet er, hvilken varmekilde du så bør vælge i stedet?

Hos Amalo møder vi af og til kunder, der er i tvivl om, hvorvidt en varmepumpe er noget for dem. Vores holdning er, at en varmepumpe er noget, man skal vælge til, når det kan betale sig – og det kan det ofte. Der er nemlig en økonomisk fordel ved at varme boligen op med en varmepumpe.

Og den økonomiske fordel må siges at være særlig aktuel i øjeblikket, hvor gaspriserne er på himmelflugt. Foruden den store besparelse på det daglige forbrug, som du får ved at udskifte gasfyret med varmepumpen, er der også en række andre fordele, som vi vil komme ind på herunder.

Udskiftning af gasfyr til varmepumpe – en stor økonomisk fordel

Når vi taler om, at der er en økonomisk vinding ved at udskifte gasfyret med en varmepumpe, er det særligt noget, du kommer til at mærke på din varmeregning, der bliver betydeligt lavere.

Du kan faktisk spare op til halvdelen af din varmeudgift ved at udskifte et gammelt gasfyr med en varmepumpe. Det viser beregninger fra Videncentret Bolius, der blandt andet har udregnet de økonomiske forskelle mellem gasfyr og luft til vand-varmepumpe.

Og er du nysgerrig på din konkrete besparelse, kan vi glæde dig med, at vi hos Amalo har lavet vores helt egen beregner. Her indtaster du blot din adresse, og vupti – så kan du se, hvad du sparer om året sammenlignet med din nuværende varmeregning. Du kan ligeledes se den tilbagebetalingstid, du kan regne med at få, hvis du investerer i en varmepumpe.

Derudover har du også mulighed for at spare penge i forbindelse med afkoblingen af gas.

Det har ad flere omgange været muligt at søge om gratis gasafkobling. Politisk set ønsker man at udfase både gas- og oliefyr. I 2023 er der derfor afsat 100 mio. kr. til gebyrfri afkobling fra gassystemet, og en ny afkoblingspulje forventes åbnet senere i 2023, så du kan måske stadig nå at få en bid af Afkoblingsordningen. Du kan læse meget mere om hvordan og hvorledes i indlægget her.

Varmepumpen er bedst for miljøet

Foruden den økonomiske gevinst, er der den åbenlyse fordel, at en varmepumpe er langt bedre for miljøet kontra et gasfyr. Og du er dermed en hjælpende faktor i forhold til at passe på klimaet.

Gas er et fossilt brændsel, der udleder meget CO2 ved afbrænding. En luft til vand-varmepumpe bruger derimod el til at opvarme dit hjem. El som i en nær fremtid mest vil komme fra vedvarende energikilder som sol og vind.

Derudover er varmepumper et af de bedste skridt, du kan tage, når du laver energiforbedring af dit hus. Det er ifølge Teknologisk Institut den investering, der tjener sig selv hurtigst hjem, hvilket vi tidligere har skrevet om i dette indlæg.

Appellerer varmepumpens udseende ikke lige til din smag?

En luft til vand-varmepumpe består af både en indedel og en udedel. Indedelen er et mindre anlæg, hvori elektronikken befinder sig. Det ligner et skab og fås i stilrent design, der passer ind i mange danske hjem.

Varmepumpens udedel er et større anlæg, og hvis dine tanker falder i retningen af store grå kasser, som mange kender det fra airconditionanlæg på huse sydpå, vil vi gerne udfordre dig lidt. Moderne varmepumper er nemlig fulgt med tiden og er derfor ikke så store og klodsede at se på, som de måske tidligere har været.

Derudover vil du typisk placere varmepumpen et sted i din have op ad dit hus, hvor den ikke står i vejen. Med andre ord kan du vælge et sted til udedelen, hvor du ikke opholder dig så meget.

LÆS OGSÅ: Tænker du, at varmepumpen er grim? Men hvad er alternativet?

Bekymrer lyden fra varmepumpens udedel dig?

Hos Amalo oplever vi nogle gange, at vores kunder gør sig bekymringer om, hvor meget de bliver generet af varmepumpens støj. Og der må vi bare slå fast, at lyden fra udedelen på en varmepumpe opfattes forskelligt fra person til person. Derfor kan det være svært på forhånd at sige, om du vil blive generet af lyden, som mest af alt er en stille summen.

For at forebygge at den summende lyd driller husets beboere, kan du blandt andet sørge for at placere udedelen væk fra soveværelsesvinduer og stuevinduer. Du kan derudover finde et sted til udedelen, hvor du ikke opholder dig så meget – ligesom vi var inde på i afsnittet om varmepumpens udseende.

Derudover kan du slukke varmepumpen om sommeren, som for mange af os er det tidspunkt, vi opholder os mest i haven og potentielt ville blive generet af summelyden.

Hvilken varmepumpeløsning skal jeg vælge?

Hvis ovenstående har bekræftet dig i, at det er på tide at udskifte gasfyret med en luft til vand-varmepumpe, er der en beslutning mere, du skal træffe. Nemlig hvilken varmepumpeløsning du ønsker til din bolig. 

Hos Amalo har vi gjort det nemt for vores kunder. Vi har nemlig udvalgt den bedste varmepumpe på markedet. Det er en Panasonic Monoblock luft til vand-varmepumpe. En Panasonic Monoblock er toppen af poppen, når det kommer til alle de væsentlige faktorer, vi har sammenlignet på tværs af adskillige varmepumper.

Dertil kommer valget mellem en varmeveksler og en varmtvandsbeholder, hvis funktion er at opvarme brugsvandet. Hvilken løsning du bør gå med, afhænger blandt andet af det forbrug, der er i hjemmet, hvilket vi kommer nærmere ind på herunder.

Ni ud af ti vælger Amalo Smart

Langt størstedelen af vores kunder går med den løsning, vi har, der hedder Amalo Smart, som er en varmeveksler, der veksler dit kolde vand til varmt. Dermed producerer den varmt vand i det øjeblik, du tænder for vandhanen. Og når varmeveksleren ikke konstant står og skal holde vandet x antal grader varmt, er den mere strømbesparende, end en varmtvandsbeholder er.

Vores anden løsning, Amalo Kombitank, er netop en varmtvandsbeholder. Det er en løsning, der er god at vælge, hvis du har behov for meget varmt vand på én gang. Amalo Kombitank består af en 185-liters rustfri varmtvandsbeholder, der sikrer rigeligt varmt vand. Derudover er der en buffertank på 80 liter. Den sikrer, at varmepumpen kører jævnt, slides mindre og bruger mindre energi.

Hvad med tilskud til varmepumpen?

Det er muligt at søge om tilskud til en Amalo Kombitank, men vær opmærksom på, at det ikke altid kan betale sig. Det skyldes blandt andet, at ventetiden på at få tilsagn om tilskud til en varmepumpe er meget lang. Den er op til seks måneder, og i den tid er du nødsaget til at bruge din nuværende varmekilde og dermed stadig betale dyrt for olie eller gas.

Derudover er installationen af Amalo Kombitank dyrere end Amalo Smart, så den sum penge, du eventuelt ville opnå i tilskud, risikerer at blive spist af en højere regning til installatør og vvs'er.

Amalo Smart er ikke tilskudsberettiget, men i og med at en varmeveksler er billigere i installation, og at du kan få din varmepumpe op at køre, inden du får set dig om, er den løsning ofte at foretrække – og som sagt gør ni ud af ti af vores kunder netop det.

Læs mere om de to løsninger og varmepumpen her.

Hvad koster en luft til vand-varmepumpe?

Prisen på en luft til vand-varmepumpe varierer. Som regel lander den et sted mellem 110.000 til 120.000 kr.

Hvor meget plads kræver en luft til vand-varmepumpe?

En luft til vand-varmepumpe består af en indedel og en udedel. Udedelen fylder mest, da den blandt andet består af en ventilator, mens indedelen er et mindre anlæg, der ikke optager meget plads i hjemmet.

Hvorfor kan det svare sig at skifte et gasfyr ud med varmepumpe?

Det er en kæmpe økonomisk gevinst at foretage en udskiftning af gasfyret til varmepumpe. Du sparer penge på din varmeregning, og derudover er det muligt at søge om gratis gasafkobling, når puljen til dette er åben.