Tilskud ved udskiftning af gasfyr – er det en god forretning?
Skrevet d. 14. september 2022
af Lasse Damgaard
Omkring 400.000 danskere opvarmer deres hus med naturgas. Hvis du er en af dem, der ønsker at skifte til varmepumpe, kan du få et tilskud. Men er det et tilskud, der er værd at vente på, frem for at gøre en god investering nu og her? Det har vi hos Amalo kigget nærmere på.
Regeringen ønsker at sætte skub i udfasning af særligt russisk gas, og det får betydning for de danskere, der har et gasfyr. Hensigten bag er nemlig, at boligejerne i stedet vælger enten fjernvarme eller en varmepumpe. Det er dog ikke alle, der har mulighed for at vælge fjernvarme, og her kommer varmepumper ind som et rigtig godt alternativ og tilmed en grøn løsning.
Det er kommet frem på et pressemøde, som Berlingske omtaler, at alle husejere, der har gas- eller oliefyr, i 2022 vil få et brev, hvori det er oplyst, om de kan få fjernvarme, eller om de bør udskifte fyret med en varmepumpe. Og når jagten går ind på en fornuftig varmepumpe, er det jo meget belejligt, at der i nogle tilfælde følger et tilskud med.
Men er tilskuddet nu også nødvendigt at få med for at gøre en god investering? Svaret er faktisk et klart nej, som vi ser det hos Amalo. En varmepumpe vil altid være en god investering, uanset om du får tilskud eller ej. Og det er ikke altid, at det kan svare sig rent økonomisk at gå efter den varmepumpe, der udløser et tilskud, for det er som oftest en dyrere løsning.
Hvordan opnår jeg tilskud ved udskiftning af gasfyr?
Når det kommer til tilskud ved udskiftning af gasfyr, er det muligt at opnå gennem Bygningspuljen. Det kræver dog, at du overholder en række krav, såsom at du for eksempel vælger en luft til vand-varmepumpe, der også leverer vandbåren rumopvarmning og varmt brugsvand i en varmtvandsbeholder.
Den varmepumpeløsning med varmtvandsbeholderen er ofte dyrere i drift og i installation, end hvis du vælger en af de øvrige varmepumpeløsninger på markedet, der ikke nødvendigvis indebærer en varmtvandsbeholder, men i stedet en varmeveksler.
Hos Amalo har vi en varmepumpe, der er tilskudsberettiget. Den kalder vi Amalo KombiTank, og den koster hele 12.500 kr. mere i omkostninger til en VVS'er og en el-montør end den varmepumpeløsning, der ikke er tilskudsberettiget. Dermed er en god del af det tilskud, du eventuelt ville opnå via Bygningspuljen, allerede spist, inden varmepumpen kører.
Så selvom det kan være tillokkende at gå efter den løsning, der potentielt set kan udløse et tilskud, er den billigere løsning med varmeveksleren faktisk en lige så god investering.
Varmepumpen vil ofte betale sig hjem på ganske kort tid sammenlignet med den udgift, du ville have haft til dit gasfyr i service og til selve gassen, som har taget et gevaldigt prishop på det seneste. Du kan let og hurtigt lave en beregning af dette ved at indtaste nogle få oplysninger på forsiden af vores hjemmeside.
Gassen skal fortsat betales, imens du venter på tilskud
Men hvad er forskellen på en varmtvandsbeholder og en varmeveksler så? Den store forskel er størrelsen. Den varmtvandsbeholder, vi tilbyder, Amalo KombiTank, har en tank på 185 liter og derudover en buffertank på 80 liter. Det betyder, at den kan levere rigtig meget varmt vand på én gang.
I de fleste boliger vil en varmeveksler dog være tilstrækkelig. Løsningen hedder Amalo Smart, og den kan du læse mere om her. Pladsmæssigt fylder varmeveksleren noget mindre sammenlignet med varmtvandsbeholderen, og den kan levere varmt vand lynhurtigt, når du har brug for det. Varmeveksleren bruger desuden ikke energi på at holde et depot med varmt vand kørende, ligesom varmtvandsbeholderen gør.
Når det kommer til en opvejning af, hvilken model du bør vælge, kan du altid kontakte os. Og vær opmærksom på, at hvis du går med den tilskudsberettigede model og beslutter dig for at søge om tilskud til varmepumpen, kan der gå op til et halvt år, før du får svar på din ansøgning. I mellemtiden må du ikke påbegynde installationen af din nye varmekilde, og du er dermed nødsaget til fortsat at betale til dit gasfyr. Den ventetid kan blive kostbar, og i sidste ende er det ikke sikkert, du får noget ud af tilskuddet, såfremt du opnår det, når nu du har brugt penge på dyr gas i den mellemliggende periode.
Gratis gasafkobling er også en mulighed
Foruden muligheden for at søge om tilskud ved udskiftning af gasfyr, findes der også muligheden for at søge om gratis gasafkobling. Det er en pulje, der åbnede på ny i februar 2022, og her gælder først til mølle-princippet. Beløbet drejer sig ifølge Videncentret Bolius om cirka 8.000 kr.
Der var oprindeligt afsat 100 mio. kr. til gebyrfri frakoblinger i år, og senere besluttede et flertal i Folketinget at lægge yderligere 75 mio. kr. oven i puljen. Blandt de danske boligejere er det i øjeblikket meget populært at afkoble huset fra gassen blandt andet på grund af situationen i Ukraine. Det er derfor om at være hurtigt ude, hvis du ønsker en bid af denne økonomiske gulerod.
Igen er der dog visse krav, der skal overholdes, før du kan være med. Du skal for det første have en privat husholdning eller udlejningsbolig med et årligt forbrug mellem 100 og 6.000 kubikmeter. Derudover er der nogle regler i forhold til at have CVR-numre registreret på adressen, som vi har skrevet mere om det i dette indlæg.
Hvad er gratis gasafkobling?
Den gratis gasafkobling er en økonomisk gulerod, hvor du helt gebyrfrit kan blive koblet af den gasledning, der går frem til dit hus.
Hvilket tilskud kan jeg få, hvis udskifter mit gasfyr med en varmepumpe?
Det er muligt at søge om tilskud ved udskiftning af gasfyr. Det er den såkaldte Bygningspulje, der udbetaler tilskuddet. Investeringen i en varmepumpe vil dog altid være en god investering, uanset om du får tilskud eller ej.
Hvorfor er varmepumper en god investering, uanset om jeg opnår tilskud?
Varmepumper er en god investering som varmekilde i dit hjem, fordi det er en billig og grøn opvarmningsløsning. De penge, du har brugt på at investere i varmepumpen, er hurtigt tjent hjem i besparelser på strøm frem for penge brugt på gas eller olie.