Brændeovn som sekundær opvarmningsform
Skrevet d. 12. februar 2023
af Rasmus Høtoft
Brændeovne og pejse har været populære som sekundær opvarmningskilde i mange år. Du skal dog være opmærksom på forurening ved denne løsning.
Alle brændeovne – i hvert fald de mere moderne og nyere brændeovne på markedet i dag – er såkaldte konvektionsovne. Det betyder kort fortalt, at ovnen trækker luft fra rummet ind i bunden af selve brændeovnen. Luften ledes gennem ovnen, og den opvarmes derefter af ilden i brændslet – typisk træ eller briketter.
Den opvarmede luft sendes herefter tilbage ud i rummet fra ovnens top. Ud over konvektionsvarme afgiver ovnen også decideret strålevarme fra ovnens låge, der typisk er lavet af glas.
Ligesom med al anden forbrænding – fx forbrænding af træpiller, gas eller olie – er det ilten i luften, der er afgørende for brændingen. I brændeovne er det således luftindtag i spjæld og luftaftræk i skorsten, der fungerer som motor for den løbende forbrænding af brændslet. For optimal udnyttelse af en brændeovn er dimensionering derfor meget vigtig – brændeovnen skal ganske enkelt være dimensioneret korrekt i forhold til blandt andet skorstenens størrelse.
Brændeovne er lavet af jern og glas
Typiske og velkendte brændeovne er oftest produceret i pladejern – det gælder især kernen – mens øvrige dele, for eksempel frontlågen, typisk er lavet af støbejern. Og så er der selvfølgelig glas i frontlågen, så man kan følge med i forbrændingen (og udnytte strålevarme fra kernen).
Inde i selve ovnen er der som oftest beklædt med et specielt materiale, der går under navnet vermiculite. Dette alsidige materiale har flere funktioner. Først og fremmest beskytter det selve ovnen mod de meget høje temperaturer fra ild og flammer. Den reflekterer derudover varmen fra flammerne, som sendes tilbage i ilden, og således opnår man en mere effektiv udnyttelse af brændslet og dermed også en højere temperatur i ovnen.
Mange regler for brændeovne
Der findes efterhånden en længere række af regler, love og bestemmelser, som gør sig gældende for brændeovne. Det gælder også opsætning af brændeovne og pejse, som alle er forpligtet til at følge uanset hvem og hvor – og det gælder, uanset om brændeovnen er ny eller brugt.
Du skal desuden være opmærksom på, at fra august 2021 er det ikke længere lovligt at bibeholde en ældre brændeovn, som er fra før 2003, når du køber et hus. Og senest ét år efter overtagelsen skal den være fjernet eller erstattet med en ny brændeovn.
Partikelforurening er sundhedsskadelig
Der følger nogle forpligtelser og løbende arbejde med, hvis du anskaffer dig en brændeovn. Skorstenen skal selvfølgelig renses løbende (for de flestes vedkommende én gang om året), og du skal derfor have kontakt til en professionel skorstensfejer, der kan hjælpe med rensning.
De fleste er bekendt med, at røg kan være farligt, men brændeovne udsender ikke bare røg men også partikelforurening. Denne forurening er sundhedsskadelig i et vist omfang, men der findes ingen specifikke tal på, hvor stort problemet egentlig er.
Du kan også indtaste din adresse her og få et tilbud på en varmepumpe: