Se hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe

5 stjerner på Google
5 stjerner på Facebook
BLOG

Varmepumpe eller fjernvarme: Hvilken varmekilde er mest grøn?

Skrevet d. 15. september 2022

af Lasse Damgaard

Varmepumpe eller fjernvarme: Hvilken varmekilde er mest grøn?

Er det afgørende for dig at vælge den mest bæredygtige varmekilde, når du skal have ny opvarmningsform i din bolig? Og står valget mellem varmepumpe eller fjernvarme? Amalo har kigget nærmere på de to opvarmningsformer. Læs med her og bliv klogere på, hvad der er bedst for miljøet.

Når det kommer til opvarmning af boligen, er der over de seneste år kommet stort fokus på bæredygtige varmekilder. Det skyldes til dels en voksende interesse blandt danskerne om at gøre noget godt for klimaet, og dels ses en politisk agenda om at udfase fossile brændstoffer som gas og olie til fordel for grøn energi.

Derudover får motivationen blandt de fleste gas- og oliefyrsejere formentligt et nøk opad, når varmeregningen rammer postkassen. De store prisstigninger vi har set på gas og olie er noget, der gør ondt på pengepungen, og det øger blot bunken af gode grunde til at udskifte varmekilde.

Er dit blik rettet mod fjernvarme og varmepumper, men er du i tvivl om, hvad der vil være bedst for miljøet, så giver vi dig svaret herunder.

Hvad er fjernvarme?

Fjernvarme er en opvarmningsform, som over halvdelen af de danske husstande er koblet på. Rent teknisk cirkulerer vandet i et system, der er lukket. Det varme vand bliver sendt fra varmeværket til de husstande, der er koblet på anlægget via isolerede rør under jorden.

Systemet består af to rør, hvor det ene er til det varme vand, der løber hen til boligerne, og det andet indeholder det afkølede vand, der sendes tilbage til værket. Her bliver vandet atter varmet op. Varmen fra vandet bruges til opvarmning som eksempelvis gulvvarme og radiatorer samt til varmt vand i haner og badet.

Der er forskellige metoder til at varme fjernvarmevandet op på. Det kan være ved fremstilling af strøm fra kraftvarmeværker. Derudover kan varmen produceres ved afbrænding af affald, flis, halm, geotermi, naturgas, olie og kul. Det kan ligeledes varmes op med vind og solvarme eller med overskudsvarme fra industrien.

Hvilke fordele og ulemper er der ved fjernvarme?

En af fordelene ved fjernvarme er, at hvis den allerede er tilgængelig i det område, hvor din bolig ligger, er det nemt at blive koblet på.

På den anden side er en af ulemperne ved fjernvarme, at det ikke er alle danske husejere, der kan tilbydes at blive koblet på et værk. Det kræver, at der er planer om at anlægge fjernvarme i dit område, hvis du ønsker den form for varmekilde.

Hvis det endelig vil være en mulighed på sigt at kunne opvarme dit hus med fjernvarme, kan det godt have lange udsigter. Faktisk kan det tage helt frem til år 2028 at blive koblet på et fjernvarmeanlæg. Det kan med andre ord blive en lang og dyr ventetid, hvor du i mellemtiden fortsat må fyre med din nuværende varmekilde.

Ved at vælge fjernvarme siger du også ja til, at der skal graves op omkring din bolig for at gøre plads til ledningerne. Med en varmepumpe undgår du opgravning og en flere års lang venten, alt imens dit olie- eller gasfyr fortsat skal fodres med fossile brændstoffer, der højst sandsynligt ikke bliver billigere.

Derudover er fjernvarme også dyrere i forbrug end eksempelvis en varmepumpe. Ifølge en beregning lavet af Videncentret Bolius koster fjernvarme cirka 12.850 kr. om året i et 130 kvadratmeter stort parcelhus fra 1960-70'erne. I samme type hus vil man skulle bruge omkring 9.770 kr. på opvarmning med en luft til vand-varmepumpe. Dermed ses en besparelse på over 3.000 kr. årligt ved at vælge varmepumpen frem for fjernvarmen.

Sådan fungerer en luft til vand-varmepumpe

Nu hvor vi har kigget lidt på fjernvarme, vil vi se på luft til vand-varmepumpen. Varmepumpen udvinder varmeenergi fra luften udenfor og leverer varme til din bolig. Den består af to dele; en indedel og en udedel. Via varmerør mellem inde- og udedelen føres luften ind i centralvarmesystemet, og herfra bliver varmen fordelt i husets rum via gulvvarme og radiatorer. Derudover får du også varmt vand til vandhanerne og brusebadene. 

Hos Amalo anbefaler vi, at du placerer varmepumpens udedel op ad dit hus, så du slipper for at skulle grave ledninger ned, hvilket er nødvendigt, hvis varmepumpen placeres et godt stykke væk fra huset.

Varmepumpens indedel kan enten bestå af en varmeveksler, Amalo Smart, eller en varmtvandsbeholder, Amalo KombiTank. Begge løsninger fås i et stilrent design, der passer ind i alle nordiske hjem. Varmeveksleren fylder ikke så meget, mens varmtvandsbeholderen er på størrelse med et mindre skab. Det er nødvendigt, at varmepumpen er tilkoblet strøm for at fungere.

Hvad er mest bæredygtigt – varmepumpe eller fjernvarme?

Der hersker ingen tvivl om, at varmepumper er en meget miljøvenlig opvarmningsform. Det skyldes, at varmepumper bruger luft som opvarmningskilde, og derudover er der en økonomisk gevinst. Nemlig det faktum, at varmepumpen leverer cirka 3-4 kWh varme for hver kWh el, den forbruger. Når varmepumpen bruger el så effektivt, gør det varmepumpen yderst attraktiv rent økonomisk.

Dertil skal lægges, at i og med, at vi i Danmark bevæger os i en retning af 100 procent grøn strøm fra vind og sol, bliver opvarmning med varmepumper således også mere og mere bæredygtig. 

I øjeblikket forholder det sig sådan, at ikke al fjernvarme produceres på en bæredygtig måde. Der bliver eksempelvis stadig brændt kul af for at kunne levere varmt vand i nogle fjernvarmeanlæg i Danmark. Det samme gør sig gældende med olie og gas. 

Hvis du ønsker at opvarme din bolig på en klimavenlig måde uden brug af fossile brændstoffer, er det mest optimale derfor at installere en varmepumpe.

Valget mellem Amalos to produkter

Hvilken varmepumpeløsning bør du så vælge? Det har vi to gode bud på hos Amalo. Hvad angår selve varmepumpen, behøver du ikke søge internettet tyndt efter den bedste på markedet. Hos Amalo har vi læst adskillige specifikationer igennem for diverse varmepumper, og ud fra en række parametre, som du kan læse mere om her, er valget faldet på en Panasonic monoblock varmepumpe.

Det er den mest effektive varmepumpe på markedet, som lever op til de standarder, vi har stillet op som de væsentligste prioriteter. Hos Amalo laver vi ikke andet end at installere varmepumper, og med den erfaring, vi har på området, kan vi garantere en solid og stabil varmepumpeløsning.

Dertil kan vi tilbyde enten en varmeveksler, Amalo Smart, eller en varmtvandsbeholder, Amalo KombiTank. Den førstnævnte mulighed er den løsning, langt de fleste af vores kunder går med. Varmeveksleren er billigst at få installeret, og den har en lang række andre fordele.

Varmeveksleren fungerer kort sagt ved at udveksle koldt vand til varmt vand i det sekund, du skal bruge varmt vand. Dermed er veksleren kun i gang, når det er nødvendigt. Varmtvandsbeholderen egner sig godt, hvis du har brug for meget varmt vand på samme tid i din bolig. Den består af en 185 liter rustfri beholder samt en 80 liter buffertank. 

I det store og hele afhænger valget af varmeveksler eller varmtvandsbeholder af det behov, der er i det daglige i din bolig. Du er velkommen til at kontakte os for at få hjælp til at vælge, og du kan også finde flere detaljer og informationer i dette indlæg.

Ovenstående beregninger er fra september 2022. Vær opmærksom på, at priser og forhold ændrer sig løbende, så denne artikel baserer sig på et øjebliksbillede. 

Ønsker du vores hjælp til en specifik beregning, så udfyld vores tilbudsberegner øverst på siden, og modtag et uforpligtende tilbud og besparelsesberegning.

FAQ

Hvad er fjernvarme?

Fjernvarme er en opvarmningsform, der cirkulerer vandet i et lukket system. Det varme vand bliver sendt fra varmeværket til de husstande, der er koblet på anlægget via rør under jorden.

Hvilke forskelle er der på opvarmning med varmepumpe og fjernvarme?

Du mærker ingen umiddelbare forskelle på, hvorvidt selve opvarmningen i huset kommer fra en varmepumpe eller fra fjernvarme.

Hvordan fungerer en luft til vand-varmepumpe?

En luft til vand-varmepumpe udvinder varmeenergi fra luften udenfor og leverer varme til din bolig. Den består af to dele, en indedel og en udedel. En varmeveksler eller varmtvandsbeholder leverer det varme brugsvand.