Det virker logisk, at en luft til vand-varmepumpe, der bruges til opvarmning af huset om vinteren – altså ved et cirkulere varmt vand gennem et centralvarmesystem – også kan køle huset ned om sommeren ved at cirkulere koldt vand. Men så simpelt er det desværre ikke.
Når der opvarmes luft omkring radiatorer, stiger luften til vejrs og skaber en mild luftcirkulation. Det øger effektoverførslen og gør, at du kan varme huset op.
Hvis der modsat sendes koldt vand gennem systemet, vil den kolde luft lægge sig nederst, og der vil derfor ikke være den samme effektoverførsel til afkøling. Af samme årsag ser du ofte luften blive mekanisk cirkuleret forbi en kold radiator i et indblæsningmodul.
Med andre ord: For at få effekt nok til at køle huset ned, vil der skulle trækkes rør og installeres ventil til et nyt system, der kan suge luften ind og lade den passere en kold varmeveksler for at køle luften ned, inden den bliver sendt ind i huset igen. Alternativt kan den nødvendige effekt ikke opnås.
Men ovenstående er en dyr affære.
Derfor er det oftest væsentlig mere økonomisk attraktivt at vælge en luft til luft-varmepumpe, som i mange tilfælde kan købes og installeres for omtrent 15.000 kr.
Udover effektbehovet er der faktisk også et andet problem ved at anvende luft til vand-varmepumpe til afkøling – nemlig kondens. Dine radiatorer ville begynde at "svede," og der vil være risiko for vand på gulvet og andre steder, hvor man ikke ønsker det.
Har du fået – eller regner du med at få – tilskud til installation af en luft til vand-varmepumpe, skal du være opmærksom på, at der gælder særlige krav; tilskud fra staten er nemlig betinget af, at varmepumpen kun bliver brugt til opvarmning.
Er du på jagt efter køling af boligen – normalt forstået som et køleanlæg eller en aircondition, som vi kender det fra især sydligere lande – anbefaler Amalo, at der separeres mellem varmepumper, så du har en luft til vand-varmepumpe til opvarmning og en luft til luft-varmepumpe som køleanlæg.
Det betyder i sagens natur, at du skal have to varmepumper, men det er til gengæld både den mest økonomiske og den mest effektfulde løsning, du kan vælge.